In de dagelijkse werkzaamheden worden we vaak geconfronteerd met het stellen van prioriteiten. Welke taak is er nu belangrijker? En is de taak dringend of belangrijk? Dringende taken vragen direct om aandacht, maar zijn niet altijd even belangrijk. Belangrijke zaken hebben te maken met het behalen van resultaten en zijn niet altijd dringend. Deze taken blijven daarom ook nog wel eens liggen, zeker als het aanbod dringende taken groot is. Ik geef je drie tips om beter prioriteiten te kunnen stellen.
Door het maken van een planning van je werkzaamheden krijg je inzicht in de taken die er liggen. Maak hierbij een onderscheid tussen ‘dringende’ en ‘belangrijke’ taken of beide. De taken met het label ‘dringend én belangrijk’ krijgen de hoogste prioriteit. Daarna worden de belangrijke (niet dringende) taken opgepakt. Probeer de dringende (niet belangrijke) taken over te dragen aan anderen.
Als er zich op een gegeven moment een calamiteit voordoet, vraag je dan af hoe belangrijk of urgent de te nemen actie is. Misschien is het dan ook nodig om je planning aan te passen. Het is ook belangrijk om je dagelijkse planning niet helemaal vol te plannen, hierdoor houd je altijd tijd vrij voor ad hoc acties, ook als ze niet zo belangrijk zijn.